'De quina manera Marie Curie va descobrir la radioactivitat'
Dilluns 18 de febrer del 2019
A les 19 h
Sala d'actes de MoraBanc, Andorra la Vella

Marie Curie, en descobrir la radioactivitat, va obrir una porta cap al món subatòmic. La conferència repassarà les etapes clau d’aquesta cerca científica de la qual fou una de les pioneres, de quina manera s’ha hagut d’inventar tot, dels conceptes fins als mètodes científics i els instruments. Es mostraran també els lligams que unien el petit grup d’investigadors internacionals que van descobrir la relativitat, la mecànica quàntica, els nuclis i les partícules elementals, i dos noves interaccions fonamentals entre 1896 i els treballs de Pierre i de Marie Curie.

Idioma:
Conferència en francès

Telèfon/adreça de contacte per a inscripcions:
alianca-af@andorra.ad

Persones que hi actuen o hi intervenen:

Fabrice Feinstein és professor d’universitat des del 2003. Actualment és professor a la Universitat d’Ais-Marsella i investigador al Centre de Física de les Partícules de Marsella. 

Ha impartit física fonamental i física nuclear i de les partícules elementals, cosa que l’ha portat a interessar-se pels inicis d’aquesta ciència, amb el descobriment de la radioactivitat i els treballs de Pierre i Marie Curie. 

Va fer la tesi l’any 1987 al Comissariat per a l’Energia Atòmica (CEA), sobre l’estudi d’un detector de partícules per una experiència de col·lisions de protons i d’antiprotons als Estats Units. Després va treballar durant dos anys en una petita societat, abans de ser contractat pel Comissariat de l’Energia Atòmica l’any 1989.

Ha treballat en una experiència (SMC) al CERN (Gènova) per mesurar l’espín dels quarks en el protó (1989-1995), un detector submarí de neutrins còsmics (Antares) construït a Toulon (1995-2003), un telescopi de raigs gamma per identificar l’origen dels raigs còsmics instal·lat a Namíbia (2003-2014) i un telescopi per a la cosmologia (LSST), en construcció a Xile, des del 2014.

Actualment està preparant l’anàlisi de les imatges que donarà l’LSST. Les supernoves que s’observaran en gran nombre ens permetran mesurar l’expansió de l’univers i la seva acceleració, signe de l’existència d’una energia negra, que és el constituent principal del nostre univers.

 Hora:
A les 19 h

Sala d'actes de MoraBanc
Av. Meritxell, 96
AD500 Andorra la Vella
Ampliar mapa
Entrada lliure i gratuïta

Més informació

Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior
Tel.: 743 300
interescolars@govern.adOrganitza
Aliança Andorranofrancesa a Andorra

Col·labora
Govern d'Andorra