Setmana de la pedra seca a Andorra
Dilluns 23 de novembre del 2020 - Diumenge 29 de novembre del 2020
Per tot el Principat, Andorra la Vella

La Setmana de la Pedra Seca celebra el segon aniversari de la inclusió d’aquesta tècnica en la llista de Patrimoni cultural de la humanitat de la UNESCO. Andorra participa en els actes organitzats aquesta setmana amb l’objectiu de promoure la descoberta i la posada en valor d’aquesta tècnica de construcció en el nostre país.

A causa de la situació derivada de la COVID-19, la proposta combina activitats virtuals i presencials.

1. Concurs fotogràfic a Instagram: 'L’art de la pedra seca a Andorra'
Les fotografies que es presentin en el concurs han de contenir elements de pedra seca en el territori andorrà, ja siguin paisatges de pedra seca, estructures característiques, detalls d’aquestes estructures, o fotografies amb un caràcter més artístic en què la pedra seca sigui la protagonista.

Hi haurà 5 premis: 500€, 300€, 200€, un lot de llibres i una entrada doble per a un esdeveniment cultural. Hi poden participar totes les persones majors de divuit anys, residents i no residents a Andorra, que tinguin un compte públic d’Instagram, tant si són aficionades a la fotografia com professionals. Només es tindran en compte les imatges publicades entre el dijous 19 de novembre de 2020 fins al diumenge 29 de novembre de 2020 a les 23:59 h.

Les fotografies presentades al concurs participaran posteriorment en una exposició virtual.

Per a més informació podeu consultar l'enllaç www.instagram.com/patrimoniculturalandorra i també el PDF adjunt a aquesta activitat. 

2. L’enigma de la pedra seca a Instagram
Joc de preguntes per difondre la pedra seca i els seus valors. Cada dia, entre el 23 i el 29 de novembre i des del compte d’Instagram @patrimoniculturalandorra, es compartirà un desafiament al matí i es donarà la resposta a la nit. Cada qüestió tindrà un format diferent per tal de promoure la interacció, i serà acompanyada d’imatges del patrimoni andorrà construït amb pedra seca.

3. Sortida de descoberta de la pedra seca: De la Cortinada a Sornàs
L’espai sociocultural Cal Pal proposa una reflexió sobre la identitat, els orígens i el patrimoni natural i cultural d’Andorra a través d’una ruta que transcorre al llarg de gairebé sis quilòmetres. Un guia expert explicarà aspectes claus de la història d’Andorra, mostrarà diverses construccions en pedra seca i ajudarà els assistents a comprendre com l’ésser humà ha utilitzat aquesta tècnica des del Neolític per desenvolupar la seva activitat agrícola, ramadera, comercial i econòmica en general.

Inscripcions gratuïtes amb reserva prèvia: info@calpalandorra.com / (+376) 338 096. Places limitades.

4. Difusió de la instal·lació artística Identitat Fragmentada, de Montserrat Altimiras Montse
Altimiras fa una reflexió sobre la construcció de la identitat andorrana en la seva foto 'Identitat Fragmentada', que es pot veure dins de la exposició col·lectiva 'Oblit i Identitat' a la galeria Pilar Riberaygua.

Abans de captar la imatge, va muntar una instal·lació que consta de 18 escenes de la història d’Andorra, impreses en paper japonès i enganxades a les pedres. Cada roca mostra un moment concret, històric o quotidià, i totes juntes formen un mur de pedra seca que es fon amb el paisatge.

Per la Setmana de la Pedra Seca es convidarà la gent que vagi a veure aquesta instal·lació. L’emplaçament és a l’aire lliure i es pot visitar en qualsevol moment, malgrat que pel seu caràcter efímer només durarà fins que el paper es degradi.

5. Difusió del documental 'La tècnica de la construcció de la pedra seca: refer parets de feixa, realitzat per l’Arxiu d’Etnografia - Arxiu Nacional d’Andorra'
El senyor Josep Martell Sansa mostra com fer una paret atalussada. Amb l’enregistrament i la difusió d’aquesta acció, fem un pas més en la salvaguarda i transmissió de la tècnica de la construcció de la pedra seca.

6. Reconeixement als participants de la segona edició del Curs d’artesans de la Pedra Seca
Les limitacions de capacitat establertes per combatre la COVID-19 van impedir celebrar l’acte de cloenda dels cursos que es van dur a terme entre setembre i octubre de 2020.

Com agraïment als participants i col·laboradors de la formació, s’ha preparat un vídeo en què es podrà veure el treball realitzat en aquelles setmanes.

7. Exposició itinerant sobre la pedra seca
El Ministeri de Cultura i Esports, en cooperació amb el Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, han desenvolupat una exposició itinerant amb la finalitat de fer arribar a l’alumnat de secundària la importància del patrimoni de la pedra seca a Andorra.

Aquesta activitat s’iniciarà a finals de novembre i tindrà un recorregut d’un any

Per tot el PrincipatOrganitza
Govern d'Andorra