Una mirada als museus des de casa · Dia internacional dels museus 2020 (DIM2020)
Dilluns 11 de maig del 2020 - Diumenge 31 de maig del 2020
Museus d'Andorra, Andorra la Vella

DIM 2020

Enguany s’havia previst, des de l’ICOM, que el DIM-2020 se celebrés sota el lema ‘Museus per a la igualtat: diversitat i inclusió’.

Els museus, igual que altres institucions, es plantegen el seu paper en una societat diversa. Hi ha moltes circumstàncies, com ara el nostre origen ètnic, el nostre sexe, la nostra identitat i orientació sexual, el nostre nivell socioeconòmic i educatiu, la nostra capacitat física o la nostra afiliació política i religiosa, que aporten complexitat a les nostres relacions i que poden convertir-se en factors d'exclusió. Les persones tenim moltes coses en comú, però alhora som tan diferents que l'única postura èticament raonable és la igualtat de tracte, d'oportunitats i d'accés als recursos, entre els quals hi ha la cultura.

Però enfront de la COVID-19, i després del tancament dels museus, la celebració pren un caire totalment digital. Continuem tancats i les mesures de seguretat marcades per les autoritats sanitàries s’hauran de respectar de manera escrupolosa, fet que ens obligarà a reorganitzar els formats de visita.

La celebració física es traspassa al mes de novembre, i entre el 14 i el 16 s’organitzaran activitats in situ als museus. Us anirem informant a mesura que ens aproximem a les dates.

Per a la celebració en format digital en la data tradicional, just en plena primavera confinada, l’Àrea de Museus i Monuments del Govern d’Andorra ha fet un vídeo dels museus per comunicar-se a distància amb el seu públic. Una mirada als museus des de casa ens recorda que l’aïllament forçat ha limitat les oportunitats de la visita física, però l’entorn digital, en especial les xarxes socials, ens permeten seguir en contacte.
També es proposa fer partícip el públic mitjançant el cartell dissenyat des de l’ICOM per a la celebració 2020 sota el lemaMuseus per a la igualtat: diversitat i inclusió. S’ha fet una versió en blanc i negre per acolorir, que volem difondre perquè el públic el pinti i el comparteixi a les xarxes socials amb les etiquetes següents: #DiainternacionaldelsmuseusAND. 

Aprofitant l’ocasió del DIM, també s’inaugura una nova proposta virtual, 'Històries de portes endins', que oferirà bocins d’història interna dels museus a partir dels objectes, els espais o altres històries que li siguin properes. Les dues primeres fan referència a l’elaboració del pa i al pas del temps, dos temes de candent actualitat en moments de confinament. Les podeu trobar a la web de www.museus.ad.

 

 

Museus d'Andorra
www.museus.ad


Organitza
Govern d'Andorra