'Madriu 8.8'
Dimarts, 24 de gener del 2017 - Diumenge, 12 de març del 2017
Escaldes-Engordany

'Madriu 8.8' recull una quarantena de fotografies en blanc i negre capturades pels fotògrafs Jaume Riba i Àlex Tena, amics i col·laboradors des de fa anys. L’any 2014 van realitzar un documental sobre la vall per donar-la a conèixer i ara, amb aquesta exposició, ofereixen una visió més personal i subjectiva.

A partir d’una selecció de les millors imatges dels seus arxius, Riba i Tena opten per l'austeritat del blanc i negre, i centrar-se en el que és essencial: llums i ombres, formes i moments. La vall es defineix aquí com un santuari, un espai de memòria i de pràctiques ancestrals, d'extraordinària bellesa natural. Dos mirades diferents però complementàries sobre un espai secular, simbiosi de l'home amb la natura.

La relació de Riba i Tena amb la vall ha estat sempre molt estreta. L’han visitada moltes vegades (de dia i de nit) per immortalitzar-la en fotografies i vídeos i amb voluntat de difondre’n el valor i la bellesa; han recorregut els camins i els racons més amagats, des d'Entremesaigües fins al pic de la Portelleta, per apropar-la al públic.

Jaume Riba fa trenta anys que viu per i a través de la fotografia, les muntanyes són la seva inspiració durant les quatre estacions de l'any. És autor de nombrosos llibres d’èxit, com Temps d'hereus, Vol de dia i Anhels. Àlex Tena, fotògraf de l'equip de la candidatura de la vall del Madriu davant la Unesco, ha treballat en tots els camps de la fotografia i el vídeo, i també com a realitzador de documentals.

'Madriu 8.8' fa referència al gairebé 9% del territori que ocupa la vall del Madriu-Perafita-Claror en relació amb la resta del territori andorrà. La vall va ser declarada patrimoni de la humanitat en la categoria de paisatge cultural l’any 2004, i és també l’objecte del documental que van realitzar aquests fotògrafs amb motiu del 10è aniversari d’aquesta fita.

Al voltant de l’exposició s’ha organitzat un concurs de fotografia a través de l’aplicació de mòbil Instagram: ‘Natura en blanc i negre’. La temàtica de les fotografies haurà de ser el paisatge natural, s’hauran de fer en blanc i negre i publicar a Instagram. Els participants podran presentar les seves fotografies durant el període en què estarà oberta l’exposició i podran guanyar com a premi un vol amb helicòpter per a dos persones per les valls d’Andorra. Les bases del concurs estaran disponibles a la pàgina web www.cultura.ad.

També tindran lloc una sèrie d’activitats relacionades:

'Vermut i art al Roc' amb Jaume Riba i Àlex Tena"
Diumenge 29 de gener (12 h)

Inaugurem el cicle “Vermut i art al Roc” amb els primers convidats: Jaume Riba i Àlex Tena, autors de les imatges de l’exposició 'Madriu 8.8'. Com el mateix nom de l'activitat indica, farem un vermut a l’ARTALROC amb ells perquè ens expliquin de manera informal i distesa tots els detalls i les històries que s’amaguen darrere les seves fotografies.


Aprèn a fer fotografies sense càmera amb Elena Valletbó
Dissabte 11 de febrer (18 h)

Taller per a nens i joves a partir de 8 anys, a càrrec d’Elena Valletbó, i en què els més petits aficionats a la fotografia aprendran a capturar imatges sense la necessitat d’utilitzar una càmera. Un procediment fotogràfic divertit amb el qual realitzaran precioses imatges de natura, que es podran endur a casa un cop finalitzat el taller.


Descobreix el Making of de les fotografies amb Riba i Tena a la vall del Madriu
Diumenge 5 de març

Tornarem a quedar amb Jaume Riba i Àlex Tena, aquesta vegada a la mateixa vall del Madriu-Perafita-Claror, per recórrer amb ells alguns dels indrets on van fer les instantànies i ens expliquin com va ser el procés. L’itinerari inclourà diverses parades perquè els participants puguin fer fotografies a partir de les explicacions de tots dos fotògrafs. La dificultat del recorregut serà fàcil i el nivell de coneixements fotogràfics dels participants, d’iniciació/mitjà.

 

Telèfon/adreça de contacte per a inscripcions:
Les inscripcions per a les activitats relacionades, que tenen places limitades, es poden fer al telèfon 828 704 o bé a l’a/e sala_exposicions@govern.ad.

Hora:
Inauguració: dimarts 24, a les 20 h

Lloc: ARTALROC
ARTALROC (antic CIAM)
Sala d'exposicions del Govern
Av. Carlemany, 8
AD700 Escaldes-Engordany

Tel.: +376 828 704
 
Ampliar mapa
Entrada gratuïta.

Més informació
Àrea d’Acció Cultural
Tel.: 875 700 ext. 1271


Organitza
Ministeri de Cultura, Joventut i Esports