ACTIVITAT CANCEL·LADA · 'Àfrica. El repte d’explicar un continent indestructible'
Dimecres 1 d'abril del 2020
A les 19.30 h
Sala d'actes de MoraBanc, Andorra la Vella

'Àfrica. El repte d’explicar un continent indestructible'

Després de divuit anys recorrent l’Àfrica com a corresponsal, l’autor explicarà experiències que mostren la diversitat d’un continent en creixement i el repte d’informar des d’una terra silenciada.

Tot i que no hi faltarà eferències a cobertures en zones de guerra, colpejades per crisis de fam o epidèmies, en la xerrada el periodista posarà l’accent en els avenços de la societat africana, l’orgull dels seus pobles i les meravelles de la seva cultura, tradicions i natura.

Àfrica no és una Àfrica, hi ha diverses Àfriques. Des de les biblioteques mil·lenàries de Tombouctou, que avui veuen passar milers de joves cap a Europa, a les selves congoleses on encara hi ha nens soldat o a les esglésies excavades a la roca de Lalibela, a Etiòpia.

La conferència oferirà una visió poc usual d’un continent fascinant i indestructible.

Xavier Aldekoa (Barcelona, 1981) és periodista i escriptor. En quasi vint anys de professió ha cobert més de 45 països del continent africà. Ha estat testimoni de conflictes i revolucions en països com Somàlia, la República Democràtica del Congo, Angola, Mali, la República Centreafricana o el Sudan, del creixement econòmic de nacions com Etiòpia i Ruanda, de la caiguda de dictadors a Gàmbia o de l’aparició de moviments democràtics i feministes arreu del territori.

És corresponsal de La Vanguardia a l’Àfrica des de l’any 2009 i és cofundador de la Revista 5W, especialitzada en informació internacional. És membre de la productora independent Muzungu. Ha realitzat reportatges de televisió per a diversos mitjans (Al Jazeera, La Sexta, TV3, 8TV o TeleSUR) i col·labora amb revistes (National Geographic, JotDown, Gatopardo, Mundo Negro) i ràdios com Cadena SER, COPE o Rac1. En aquesta darrera cadena ofereix des del 2015 la secció “Sons d’Àfrica”, al programa No ho sé. Des del 2018 escriu una columna dominical sobre Àfrica a la secció d’esports de La Vanguardia. Pel que fa a la seva vessant literària, és autor d’Océano África (Ed. Península, 2014), Hijos del Nilo (Ed. Península, 2017) i Indestructibles (Ed. Península, 2019). La seva feina ha estat reconeguda amb el X Premi de periodisme solidari Joan Gomis, el VI Premio Letras Enredadas, el I Premio Revbela i el XXII Premi Civisme als Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, entre d’altres. El 2016 va ser finalista del prestigiós Premi Cirilo Rodríguez al millor corresponsal o enviat especial d’un mitjà espanyol i, el 2018, del European Press Prize i del Premi Gabriel García Márquez FNPI en categoria text i cobertura.

 

 

 

Hora:
A les 19.30 h

Sala d'actes de MoraBanc
Av. Meritxell, 96
AD500 Andorra la Vella
Ampliar mapa
Entrada lliure

Més informació

Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior
Tel.: +376 743 300
C/e: interescolars@govern.ad



Organitza
Govern d'Andorra