Diada de Sant Romà de Vila

Dilluns 6 de juny del 2022
A les 12 h
Església de Sant Romà de Vila d’Encamp, Encamp

Activitat gratuïta

L'església de Sant Romà de Vila obrirà les portes el dilluns 6 de juny (festivitat de Pentecosta) per celebrar la seva tradicional diada.

L'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra Joan-Enric Vives assistirà a la diada i beneirà la campana Jesús i Maria que es va restaurar l'any 2020 i que actualment està exposada a l'interior de l'església de Santa Eulàlia.

La benedicció es farà després de la tradicional la missa solemne i la cantada dels Goigs, que començarà a les 12 h. Per acabar la celebració, hi haurà un aperitiu per a tots els assistents.


L'ESGLÉSIA DE SANT ROMÀ DE VILA

L'església està adscrita al nucli de població de Vila i és d'estil romànic. L'edificació data del segle XIII i integra una mesa d'altar que hi havia originalment i reformada durant el segle XX.

L'església és de planta molt senzilla i està rematada per un absis rectangular. El petit campanar d'espadanya acull una campana de tradició gòtica.

A l'interior de l'església trobarem la reproducció del frontal d'altar romànic que el 1922 va ingressar al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a Barcelona. Aquest frontal d'altar és l'única mostra de pintura romànica sobre fusta que existeix a Andorra. A part és un dels pocs frontals d'altar romànics conservats íntegrament, és a dir, que encara avui en dia conserven les tres cares. A la cara fontal hi ha representada una Maiestas Domini envoltada per l'Atmetlla Mística i 8 apòstols. A les altres dues cares hi han representades L'Assumpció de la Mare de Déu i tres apòstols més. El retaule és de principis del segle XX i representa la vida del sant titular i diferents sants.

El frontal d'altar i el camí que hi mena fan interessants la seva visita.


 

A les 12 h

Església de Sant Romà de Vila d’Encamp
L’edifici ha estat remodelat en diverses ocasions al llarg del temps: l’actual planta, resultat d’aquests canvis, és de nau i absis rectangulars, amb campanar d’espadanya i una campana de tradició gòtica. El tret que la fa més atractiva, però, es troba al seu interior, on es pot veure una reproducció del frontal d’altar romànic. Aquesta és l’única mostra de pintura romànica sobre fusta que existeix a Andorra, i que, a més, es conserva completa amb les tres cares. Els muntants, decorats amb motius vegetals i geomètrics, serveixen de suport a tres taules, la frontal representa la Maiestas Domini, flanquejada pel tetramorf i per quatre parelles d’apòstols, i a les laterals hi podem veure l’Assumpció de Maria i tres apòstols més. L’original, del segle XIII, es troba al MNAC, Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona. Visites guiades prèvia demanda i reserva.

Departament de Cultura d'Encamp
Tel. (+376) 731 490
www.comuencamp.ad

ET POT INTERESSAR

Diada de Sant Jaume dels Cortals    

01/05/2024
12:00

Església de Sant Jaume dels Cortals, Encamp

Diada de Sant Jaume dels Cortals    

01/05/2024
12:00

Església de Sant Jaume dels Cortals, Encamp

TALLER DE SARDANES

30/04/2024
A les 20 h

Plaça de la Germandat, Sant Julià de Lòria

Visita guiada a l'exposició “La sisena extinció”

28/04/2024
A les 12 h

MW Museu de l'Electricitat, Encamp

Taller “La sisena extinció”

27/04/2024
De 16 h a 17 h

MW Museu de l'Electricitat, Encamp

DIA DE LA LLIBERTAT DE PORTUGAL

25/04/2024
A les 19.30 h

Plaça de la Germandat, Sant Julià de Lòria