Representació del tradicional Ball de l'Ossa - CARNAVAL D'ENCAMP    

Dilluns 12 de febrer del 2024
A les 16:15
Aparcament Prat de l'Areny, Encamp

Activitat gratuïta

El ball de l’Óssa d’Encamp, declarat recentment patrimoni cultural immaterial de la Humanitat per la UNESCO, és probable que s’hagués iniciat a l’edat mitjana. Des de la dècada dels 50, aquesta representació segueix un guió escrit per Rossend Marsol Sícoris. L’actuació se celebra elDilluns de Carnavala la tarda. L’acció recull escenes de l’Andorra tradicional representades per personatges arquetípics.Comença a la plaça de la vila, on el majordom contracta per a la sega d´un prat una colla de dallaires que marxen cap a la feina.

El manador ha demprar constantment el bastó per fer treballar aquella colla de dropos. Sota un pi es reuneixen els dallaires i canten velles cançons populars com La desgràcia d´un pobre homei Sega-me-la arran. Quan arriben el fregó i la fregona dalt d´un ruquet amb el berenar, els nois comencen a empaitar la minyona, que es defensa com pot.

De cop i volta, un bram ferotge atura en sec la gresca i una óssa fa acte de presència, arrasant tot el que troba. Esporuguits, els dallaires i els fregons se´n van cap al poble a demanar auxili als caçadors, els quals arriben tot seguit i abaten a trets la fera, que fins llavors no havia deixat de ballar.

Finalment, arriben l´amo i la mestressa, que reparteixen en recompensa una bossa de sous als presents, i tots plegats entonen la cançó Eixa nit hem mort la ruca. Seguidament tot el poble es fa fotografies amb l’óssa morta al mig de la plaça mentre mengen all-i-oli de codony.

A les 16:15

Aparcament Prat de l'Areny

ET POT INTERESSAR

Celebració de la Ruta del ferro als Pirineus

03/05/2024 - 05/05/2024

Farga Rossell, La Massana

Diada de Sant Jaume dels Cortals    

01/05/2024
12:00

Església de Sant Jaume dels Cortals, Encamp

Diada de Sant Romà de les Bons    

01/04/2024
Inici a les 12:00

Església de Sant Romà de les Bons, Encamp

‘Bipolar’, la nova obra de Jordi Troguet

02/03/2024
21:00

Sala de festes del Complex Esportiu i Sociocultural d'Encamp, Encamp

COMPRAR

Taller pràctic per a la gent gran

29/02/2024
11:00

Casal del Poble, Encamp