Presentació del llibre 'Melcior Font, guerriller cultural'
Dissabte 9 de novembre del 2019
De 12 a 13 h
Església de Sant Romà de les Bons, Encamp

Peesentació del llibre biogràfic sobre el poeta Melcior Font, de l’autor Pau Vinyes i Roig

La biografia de Melcior Font i Marsà (Sant Andreu de Palomar, 1902 – Barcelona, 1959) recorda qui va ser un poeta reconegut en el seu temps, traductor i periodista en les grans capçaleres dels anys vint i trenta del segle passat, cineasta i secretari personal de Ventura Gassol, conseller de Cultura de la Generalitat republicana, i de Pau Casals.

Resident a les Bons als anys 40-50 en el seu exili.

Autor dels Goigs a Sant Romà de les Bons.

Persones que hi actuen o hi intervenen:

L’autor Pau Vinyes i Roig; la neboda de Melcior Font, Rosa Maria Dumenjó i Martí; el responsable del Museu Etnogràfic Casa Cristo, Robert Lizarte; el president de Velles Cases Andorranes, Claude Benet, i la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, Àngels Mach.Hora:
De 12 a 13 h

Església de Sant Romà de les Bons

És l’edifici més emblemàtic i conegut del conjunt monumental de les Bons. És una església d’origen romànic, de nau única amb absis semicircular orientat vers llevant i d’estil llombard.

L'església romànica-lombarda va ser consagrada el 23 de gener del 1164.

De planta quadrada i absis semicircular, conserva un campanar d'espadanya amb dues campanes de tradició gòtica. Presenta la tradicional orientació de llevant-ponent.

Dins el porxo podrem veure la porta d'entrada original rematada per un arc de mig punt decorat amb dents de serra. Es considera una de les poques mostres d’escultura monumental conservades a Andorra.

A l'interior del temple trobarem decorant els murs i la volta de canó, pintures gòtiques en tons ocres, i a l'absis una reproducció de les pintures murals romàniques que foren arrencades durant els anys 20 del segle passat i transportades al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

També es conserva al mur oest un retaule  gòtic de finals del segle XVI amb iconografia de sant Pere que obre la porta del paradís als elegits, mentre que a la banda oposada els condemnats es cremen a les flames de l’infern. També hi ha un Crist en Majestat envoltat pels quatre evangelistes entre altres figures.

Als peus de l’església, per sobre de la porta, es conserva un retaule de tradició gòtica dedicat a la figura de sant Romà d’Antioquia, datat del segle XVI, de l’escola del Mestre de Canillo, que havia estat emplaçat originàriament en el presbiteri tapant les pintures murals romàniques.

El porxo (un afegit de l'any1589) dóna aixopluc a qui puja fins el temple, podent disfrutar d'una màgnifica panoràmica de la vall d'Encamp.


Ampliar mapa
Entrada lliure

Organitza
Societat Andorrana de Ciències · Velles Cases Andorranes

Patrocina
Societat Andorrana de Ciències · Velles Cases Andorranes · Comú d’Encamp