2es Jornades de Bruixeria d'Andorra

Del dilluns 18 de setembre del 2023 fins al dissabte 4 de novembre del 2023
Casa Comuna, Sant Julià de Lòria

2es JORNADES DE BRUIXERIA D’ANDORRA

A SANT JULIÀ DE LÒRIA

BLOG ACADÈMIC I LITERÀRI

Dilluns 18 de setembre

18.30 h parada de llibres a càrrec de la llibreria La Trenca a la sala Sergi Mas

18.45 h Presentació de les jornades per part de la mestra de cerimònies i benvinguda per part de les autoritats

19 h 'La cacera de bruixes a Andorra (segles XV-XVII)', conferència a càrrec de Pau Castells Granados, organitzada per l’Arxiu Nacional d’Andorra, a la sala Sergi Mas

Moderadora Cristina Yañez de Aldecoa, professora de patrimoni cultura a la Universitat d’Andorra.

El Pirineu va ser un dels epicentres de la cacera de bruixes europea que va inflamar el continent durant els segles XV-XVII. Al llarg d'aquells anys, milers de dones van ser ofegades a la forca o cremades a la foguera per uns tribunals allunyats de l'ordre del dret, després d'haver estat assenyalades pels seus propis veïns com a "bruixes i metzineres". La conferència pretén donar a conèixer els darrers resultats de la recerca històrica i arxivística sobre aquest fenomen inquietant, a través dels judicis per bruixeria celebrats a les Valls d'Andorra durant els "segles de la cacera".

Pau Castell Granados (Tremp, 1984) és doctor en Història i Professor del Departament d'Història Medieval i Moderna de la Universitat de Barcelona. S'ha especialitzat en l'estudi de la cacera de bruixes a Catalunya, tema al qual va dedicar la seva tesi doctoral llegida l'any 2013 i que ha estat guardonada amb diversos premis per part de la Fundació Noguera, l'Institut d'Estudis Catalans i el Claustre de Doctors de la UB. És autor de múltiples publicacions en revistes nacionals i estrangeres, i ha realitzat estades de recerca en diverses universitats europees, com ara la University of Oxford, la Université de Lausanne (Suïssa) i la Université de Montréal (Québec), on ha exercit també de professor convidat. En l'àmbit català, ha comissariat l'exposició museogràfica "Se'n parlave i n'hi havie. La bruixeria al Pirineu i a les Terres de Ponent", i ha coordinat la campanya "No eren bruixes, eren dones", impulsada per la revista Sàpiens, essent l'autor del primer Atles de la cacera de bruixes a Catalunya (https://www.sapiens.cat/cacera-bruixes.html).

19.45 h Pausa

20 h Sorginak! La caça de bruixes a Navarra, del mite a la realitat històrica

Conferència a càrrec d’Amaia Nausia Pimoulier  professora associada d’història Moderna a la Universitat Pública de Navarra ”Nafarroako Unibertsitate Publikoa” i responsable de projectes en la societat d’estudis Bascos.

Moderadora Cristina Yañez de Aldecoa, professora de Patrimoni Cultural a la Universitat d’Andorra.

Que la imatge de la bruixeria s’ha associat habitualment al món femení es quelcom de conegut. Pel que fa a nivell històric se l’ha anomenat com a caça de bruixes dels segles XVI i  XVII entre el 70 i el 90% de les persones acusades per bruixeria van ser dones, en el cas de Navarra, moltes d’elles vídues. Quelcom sembla innegable; la presència d’una figura femenina sola i amb certa autonomia va aixecar recel de les autoritats tant civils com eclesiàstiques.

En aquesta ponència es tractarà d’explicar el procés històric de la caça de bruixes a Navarra, així com en les qüestions socials i polítiques que van portar a perseguir a certes dones en el territori Pirinenc. A més a més, la xerrada pretén ajudar a entendre la imatge que ens ha arribat fins a dia d’avui de la bruixa: una dona vella, sola i que feia pocions.

Amaia Nausia Pimoulier (Pamplona, 1982) és doctora en Historia per la Universitat de Navarra, on va defensar la seva tesis Entre el luto y la supervivencia: viudas y viudedad en la Navarra Moderna (siglos XVI y XVII). És responsable de projectes de Eusko Ikaskuntza - Sociedad de Estudios Vascos i col·laboradora habitual en diversos mitjans de comunicació, como Berria, Gara o Euskalerria Irratia. En un to sempre divulgatiu, els seus  articles d’investigació es centren sobretot en el paper, el mode de pensar, de viure i de sentir dels nostres avantpassats: explicar l’ideal de feminitat al llarg de la historia i l’adoctrinament sofert per les que gosaven transgredir les normes imposades pel sistema patriarcal, en totes les seves formes. Després de Ser mujer (siglos XIII-XVI), ¿Vírgenes o putas? Más de 500 años de adoctrinamiento femenino es el seu segon llibre.

 

Dimecres 19 de setembre i fins al dijous 2 de novembre

Experiència: “El retorn de la bruixa, diari d’una transformació”, de l’actriu Maider Galarza Peña

Durada: 45 minuts

Horari: de dimarts a dissabte de 10 a 13 h (darrera entrada a les 12 h) i de 16 a 20 h (darrera entrada a les 19 h)

Reserva prèvia: Biblioteca Comunal Universitària

Activitat gratuïta

Les persones grans creaven llocs foscos i circulars que representaven els úters materns com a passos d’iniciació i de transformació. Amb aquesta idea de lloc sagrat, on es gestava la transformació, “El retorn de la Bruixa: diari d’una transformació” convida a l’espectador a endinsar-se en aquest espai on podrà ser testimoni de la cerca de gestació i naixement de la integració, de la feminitat de la dona -en aquest cas- la autora. Per això, la persona que visitarà l’experiència podrà fer -de manera individual- un petit recorregut visual i sonor per les diferents etapes de transformació.

 

Maider Galarza Peña (Irun, 1982), quan era una nena, passava el seu temps dibuixant, cantant o inventant coreografies. Era un joc que gaudia plenament, en companyia o sola. Aquest plaer que sentia va ser el que la va impulsar a seguir pel camí de l’art.

Es va forma com intèrpret a l’escola Navarra de teatre (Pamplona, 2000-2004). Al 2009, va viatjar a Barcelona per aprofundir en la pedagogia Lecoq a l’escola, estudis de teatre Berty  Tobías. Durant 15 anys va exercir d’actriu, narradora oral, pallassa i titiritaire en diferents companyies: “Oihulari Klown”, “Panta Rhei” i “En la Lona”. L’any 2017 va guanyar el concurs de texts teatrals infantils en Euskera de Navarra amb l’obra de teatre “Baloon”.

Però després d’anys dedicant-se a les arts escèniques se sentia totalment buida. On havia anat a parar el plaer ? En quin moment va deixar de ser divertit per transformar-se en quelcom de rutinari i poc nutritiu ? Sentia que si seguia fent el mateix es condemnaria a si mateixa. Necessitava seguir investigant, per investigar-ser. Així va ser quan al 2019 va viatjar a Berlin per realitzar el màster de: “Integral Movement Performance Practice”.

Aquest treball va ser el fruit de la investigació que ha realitzat els darrer tres anys. El resultat d’un viatge apassionant. Una expressió, una obertura, una expansió.

18.30 h Parada de llibres a càrrec de la llibreria La Trenca, a la sala Sergi Mas

18.45 h Presentació de les xerrades per part de la mestra de cerimònies

19 h Xerrada i taula rodona amb Joan de Déu Prats, autor del llibre El gran llibre de les bruixes catalanes; Daniel Rangil i Brunet, autor del llibre Mitologia dels Països Catalans, i Laia Baldevey, il·lustradora.

Moderador, Oliver Vergés historiador i editor.

Joan de Déu Prats (Barcelona, 1962) ha escrit més de cent trenta llibres en l’àmbit infantil, juvenil i d’adults, traduïts a diferents idiomes. En la vessant d’adults ha conreat sobre tot la divulgació llegendística, mítica i històrica de Catalunya. Ha escrit la Històrica mítica de Cap de Creus i  la Història Mítica les Terres de l’Ebre, i també El Gran Llibre de les Criatures Fantàstiques de Catalunya, El Gran Llibre dels Indrets Fantàstics de Catalunya, El Gran Llibre dels Exploradors Catalans i el Gran Llibre de les Bruixes Catalanes, tots ells amb l’editorial Comanegra. També ha escrit Enamora’t, llegendes catalanes d’amor i Dracs, llegendes catalanes amb passió de foc, amb l’editorial Cossetània, entre altres obres on barreja l’imaginari del país i la seva història. Té una experiència nodrida com a conferenciant de divulgació adquirida a escoles, biblioteques, centres culturals, ràdios i televisions. 

Daniel Rangil i Brunet (Calella, 1956), ha col·laborat en diferents diaris, revistes i ràdios, i publicat diverses obres, com Éssers mitològics dels Països Catalans (pòster, 1993), Recull de cultura oral del Montnegre (trilogia, 2008 a 2011), Joan Barangó i els màrtirs de la llibertat (2010), Llegendes d’aigua dolça (2016, coautor), Calendari de mitologia catalana (anys 2016 i 2017), i Calella desapareguda (2020).

Laia Baldevey (Sant Vicenç de Montalt, 1991), és il·lustradora. Graduada en Belles Arts i especialitzada en Animació 3D i Concept Art, va entrar en el món del dibuix de fantasia treballant en diversos projectes audiovisuals i, posteriorment, en el món editorial.
D'aquí en va néixer l'interès pel folklore fantàstic de la seva terra, que comparteix i divulga a les xarxes. Ha participat com a il·lustradora en diversos àmbits que abasten des de la literatura, a les sèries infantils, la música i la promoció cultural. 

El gran llibre de les bruixes catalanes

Catalunya és plena de relats amb bruixes com a protagonistes i d’indrets que hi fan de rerefons. Aquest recull d'històries fantàstiques reivindica un passat màgic alhora que en fa una revisió històrica.

El món és molt més formidable, complex i profund del que sovint pensem. Les bruixes catalanes reals i somiades ho recorden en aquest llibre a través dels seus prodigis, i també a través de la terrible persecució que van patir. A vegades, els contes de fades amaguen històries per no dormir; hem de saber-ho i no espantar-nos. Existeix un món visible i un d’invisible. El misteri sempre bategarà. No es tracta de desvelar-lo, sinó d’intuir-lo i viure’l. Sembla que els temps de la màgia s’hagin acabat, però això encara no és cert: si acluquem bé els ulls ensopegarem amb una porta, o un llibre, que ens retorni al gran viatge. Benvinguts!

Un llibre que és una obra d’art, un cant d’amor al nostre imaginari i un exercici de reparació històrica.

Mitologia dels Països Catalans:

Durant segles i en la cultura escrita, d’allò que en diem mitologia, només existia la clàssica, la dels grecs. A partir de la Renaixença, folkloristes conscients de la vàlua de la cultura oral aplegaren llegendes i rondalles.

Com la siberiana, la dels amerindis, africans o australians, la mitologia catalana és bàsicament de transmissió oral, per una banda més desdibuixada per l’oblit, però per l’altra més fidel als orígens. Els nostres mites han sobreviscut camuflats dins de rondalles (Joan de l’Ós), llegendes (la Dama Blanca), costums (el Bocarrot) o creences (la Pesanta) i no pas en relats clarament mitològics.

Mitologia dels Països Catalans aplega més de 30 personatges i en vol esbrinar llurs orígens remots, significats profunds i vinculació amb altres mitologies d’arreu del món.

20 h Pausa amb degustació de productes locals

20.30 h Presentació del llibre Llegendes d’Andorra, d’Àlvar Valls i Roser Carol

Amb la participació de Robert Lizarte.

Roser Carol, que es defineix com una dona de fer feines de la lletra impresa per la seva tasca de correctora i Àlvar Valls, també corrector i escriptor, autor entre d’altres de Entre l’infern i la glòria, la novel·la sobre Verdaguer que li va valdre el Premi Crexells de narrativa, són els autors d’aquest magnífic recull de llegendes del Principat pirinenc. A la presentació els acompanyarà Robert Lizarte, divulgador del patrimoni i les tradicions andorranes.

'Llegendes d’Andorra'

Les llegendes són part intrínseca de la tradició cultural d’un poble, i sovint denoten el tarannà i el capteniment de la societat que les va veure néixer i que les va transmetre de generació en generació. Amb la intenció de mantenir viu aquest llegat secular, Llegendes d’Andorra recull cinquanta-sis llegendes, reescrites pels autors per adaptar-les al lector d’avui que vulgui acostar-se a la tradició folklòrica del Principat pirinenc. Llegendes que van des de la fundació del país per Carlemany fins a les troballes de tresors i riqueses passant per miracles, éssers fantàstics, bruixes, herois populars, amors i desamors o feres de la muntanya. Un ric patrimoni que els autors posen a disposició dels lectors que vulguin seguir gaudint i transmetent les llegendes d’Andorra.

 

Dimecres 20 de setembre

18 h Parada de llibres a càrrec de la llibreria La Trenca, a la sala Sergi Mas

18.30 h Presentació per part de la mestra de cerimònies de la xerrada, taller i degustació “Etnobotànica d’Andorra: remeis d’ús tradicional”, a càrrec de Canòlich Álvarez Puig i Joan Vallès Xirau

L’etnobotànica és la ciència que estudia la relació entre les plantes i les persones i, per tant, recull, entre d’altres, els usos medicinals tradicionals. Aquests remeis han estat transmesos de generació en generació, majoritàriament de mares a filles, i el curanderisme i el que a vegades s’ha anomenat bruixeria han estat presents en aquest àmbit. En aquesta xerrada realitzarem una breu introducció a l’etnobotànica per tal de conèixer la base d’aquesta ciència i, tot passant per les anomenades bruixes, aprofundirem en els remeis més característics del territori. Finalment, realitzarem un taller per a preparar un remei d’allò més senzill, tradicional i útil.

Canòlich Álvarez Puig. (Sant Julià de Lòria, 1997). Graduada en farmàcia i en nutrició humana i dietètica per la Universitat de Barcelona (UB) l’any 2021. Actualment, estudiant de doctorat en el programa de Biodiversitat de la UB i participant en la inclusió de l’Etnobotànica andorrana a l’inventari general del Patrimoni Cultural del Govern d’Andorra en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Botànic de Barcelona i l’Andorra Recerca i Innovació.

Joan Vallès Xirau. (Figueres, 1959). Doctor en farmàcia (botànica) i llicenciat en filologia (llengua catalana) per la Universitat de Barcelona (UB). Catedràtic de botànica de la UB. Membre de la secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans. Les seves línies de recerca són la sistemàtica i l’evolució de plantes, l’etnobotànica, la terminologia botànica i la història de la botànica. Forma part del grup de recerca en etnobotànica dels Països Catalans, amb el qual està implicat en estudis a Andorra, entre d’altres zones dels territoris de llengua catalana.

 

Dijous 21 de setembre

17 h Inauguració de l’exposició “Abans miràvem la llunya per tot” i presentació per part de la mestra de cerimònies dels parlaments de les autoritats

L’exposició es podrà visitar a la sala Sergi Mas fins el dissabte 4 de novembre.

BLOG LÚDIC i POPULAR

Divendres 22 de setembre

19.30 h Obertura de la fira esotèrica al barri antic 

Tarotistes, grafòlegs i numerolègs ens ompliran de màgia i ocultisme.

21.30 h Passejada per la vila ambNit de bruixes i llegendes sota la llum de la lluna”, a càrrec de l’Assumpta Mercader, actriu i narradora i amb l’acompanyament dels Pardals que tocaran músiques dels Pirineus i d’Andorra

Lloc: Casa Comuna i barri antic

Preu: 3 € (dirigit a públic adult i infants a partir de 8 anys)

Pots comprar la teva entrada a la Biblioteca Comunal Universitària, fins al mateix dia abans de les 18 h.

23.30 h Tancament de la fira esotèrica

 

Dissabte 23 de setembre

19.30 h Obertura de la fira esotèrica al barri antic

Tarotistes, grafòlegs i numerolègs ens ompliran de màgia i ocultisme.

23.30 h Tancament de la fira esotèrica

 

BLOG CINEMATOGRÀFIC

Dimarts 26 de setembre

21 h Cinema amb la pel·lícula Vredens Dag (DIEI IRAE), a la sala Sergi Mas, amb la col·laboració del Festival Ull-Nu, i tertúlia a càrrec d’Hector Mas, director del Festival; Alfons Casal, director de cine; Elena Cid, directora i guionista, i Montse Guiu March, gerent de Cinemes Guiu de la Seu d’Urgell i directora de la mostra Picurt.

Sinopsi: La segona muller d’un pastor danès del segle XVII és acusada de bruixa després d’haver-se enamorat del seu fillastre.

Director: Carl Theodor Dreyer

Any: 1943

Música: Poul Schierbeck

Durada: 97 minuts

Gènere: Drama, cine art i pel·lícula de culte

Preu: 3 €

Venda d’entrades: Biblioteca Comunal Universitària, i una hora abans de la sessió directament a la Casa Comuna

Dimecres 27 de setembre

17.30 h Cinema intergeneracional amb la col·laboració de Serveis Socials i Participació Ciutadana, amb la pel·lícula Las brujas de Roald Dahl.

Sinopsi: Tracta de la història d’un petit orfe (Bruno) que a finals de l’any 1967, se’n va a viure amb la seva estimada padrina (Spencer) a Demopolis, un poble d’Alabama. El nen i la seva padrina tenen estranyes trobades amb algunes bruixes, aparentment glamuroses però absolutament diabòliques. La padrina decideix endur-se al net en un hotel de luxe prop de la costa. Per desgracia arriben al mateix moment que la Gran Bruixa (Hathaway) que ha reunit a totes les Bruixes del planeta per dur a terme horribles malifetes. Adaptació del llibre: “las brujas” de Roald Dahl.

Director: Robert Zemeckis

Any: 1987

Música: Alan Silvestre

Durada: 100 minuts

Gènere: Fantàstic, comèdia, bruixeria, cinema familiar

Preu: 3 €

Venda d’entrades: Biblioteca Comunal Universitària, i una hora abans de la sessió directament a la Casa Comuna

 

21 h Cinema amb la pel·lícula La muerte os sienta tan bien

Sinopsi: L’actriu Madeline Ashton (Meryl Streep) li "roba" el promès, el cirurgià plàstic Ernest Menville (Bruce Willis), a la seva amiga Helen (Goldie Hawn) i és casa amb ell. Set anys més, Madeline només viu per al seu físic, Helen té sobrepès i depressió, i Ernest és un alcohòlic i màquilla cadàvers. Passen altres set anys, Helen ha escrit un llibre i, per sorpresa i horror per la Madeline, està prima i molt bonica això la fa témer que li vulgui robar el marit, així que opta per visitar una bruixa moderna (Isabella Rossellini) que li proporciona un elixir que li fa recuperar la joventut però malauradament tindrà altres efectes secundaris.

Director:  Robert Zemeckis

Any:  1992

Música:  Alan Silvestrí

Durada:  104 minuts

Gènere:  Comèdia, pel·lícula de culte

Preu: 3 €

Venda d’entrades: Biblioteca Comunal Universitària i una hora abans de la sessió directament a la Casa Comuna

ALTRES ACTIVITATS OCTUBRE

ALTRES ACTIVITATS OCTUBRE

Dijous 5 d’octubre

19 h Xerrada 'La crema del mai i altres rituals meteorològics', a càrrec de Joaquim Valera i Robert Lizarte

Lloc: Sala Sergi Mas

Entrada: Gratuïta

Dissabte 7 d’octubre

12 h i 18 h Visita teatralitzada a l’exposició amb la Sància de Cal Foguetó

Lloc: Sala Sergi Mas

Entrada: Gratuïta

La setmana del 9 d’octubre, tindrà lloc a la sala Sergi Mas la xerrada a càrrec de Júlia Carreras Tort “Bruixes i clima al folklore pirinenc”.

Lloc: Sala Sergi Mas

Entrada: Gratuïta

 

Dissabte 21 d’octubre, a les 20 h

“Cançons i trementina”, a càrrec del grup TRIO DESCONCIERTO

Proposta de música i dramatització sobre la vida d’una trementinaire

Lloc: Sala Sergi Mas

Entrada: Gratuïta

 

La setmana del 20 d’octubre tindrà lloc a la sala Sergi Mas el taller a càrrec de Júlia Carreras Tort “Màgia, conjuració climàtica i etnobotànica”, places limitades (màxim per a 25 persones). Cal reserva prèvia a la Biblioteca Comunal Universitària.

Lloc: Sala Sergi Mas

Entrada: Gratuïta

 

Dijous 2 de novembre, a les 19 h

Xerrada amb Maider Galarza Peña per compartir amb totes les persones que hauran gaudit de la seva experiència: “El retorn de la bruixa, diari d’una transformació”

Lloc: Sala Sergi Mas

Entrada: Gratuïta

El Comú es reserva el dret d’efectuar qualsevol canvi en la programació.

Per a més informació, reserves i per comprar entrades:

- Oficina de Turisme
+376 744 045 / turisme@comusantjulia.ad

- Biblioteca Comunal Universitària
+376 744 010 / cultura.biblio@comusantjulia.ad

Casa Comuna

ET POT INTERESSAR

'Pedres' - Projecte artístic de La Llançadora d'Encamp

28/09/2023
A les 20 h

Sala de festes del Complex Esportiu i Sociocultural d'Encamp, Encamp

TALLER D’ONOMATOPEIES POP  · Activitats Thyssen setembre

23/09/2023 - 24/09/2023
Sessions dissabte: 11.30 h, 12.30 h, 16 h i 17 h · Sessions diumenge: 11 h i 12 h

Museu Thyssen, Escaldes-Engordany

VILA MEDIEVAL SANT JULIÀ DE LÒRIA 

22/09/2023 - 24/09/2023
De 10.30 a 21 h

Diferents espais de la parròquia, Sant Julià de Lòria

Banys de Bosc

01/07/2023 - 30/09/2023

Canòlich, Sant Julià de Lòria

COMPRAR

Itinerari Moments

01/07/2023 - 30/09/2023

Canòlich, Sant Julià de Lòria